Pionieren in de Polder

Een iconisch gebouw voor pioniers: Biopartner 5

September 23, 2021 BioPartner Season 1 Episode 3
Pionieren in de Polder
Een iconisch gebouw voor pioniers: Biopartner 5
Show Notes

Pioniers hebben een onderkomen nodig! Een laboratorium en een werkplek waar ze kunnen werken. De Leidse historicus Cor Smit en presentator Anneke van Bergen en Henegouwen interviewen Thijs de Kleer, de directeur van Biopartner op het Leiden Bio Science Park over de totstandkoming van het spraakmakende, circulaire laboratorium gebouw Biopartner 5. 

Biopartner  begon als Academisch Bedrijven Centrum (ABC) in een eenvoudige bouwkeet. Heel langzaam groeiende dat uit tot wat het nu is:  een verbinder op het park, met 5 gebouwen waar pioniers werken, voor startups in de Life Sciences.  

In deze podcast beschrijft Thijs de ontwikkeling van het circulaire Biopartner 5 gebouw: het eerste 'Paris Proof' gebouw van Nederland.  Thijs de Kleer had de ambitie  om het eerste energie neutrale lab van Nederland te bouwen met een publiek toegankelijke lunchroom, gericht op het verbinden van mensen op het park.  Hij gaat in op het belang van ontmoetingsplekken op het Leiden Bio Science Park, zijn wens om te verbinden, de bedrijfskantine die DE KEET is gaan heten, de manier waarop biodiversiteit is toegepast en de samenwerking met betrokken partners die  Biopartner tot een uniek gebouw hebben gemaakt.